Zarybienie Sieją
Jesień to czas zarybień w dniu dzisiejszym 14.11. zasililiśmy jezioro Miłoszewskie narybkiem Sieji w ilości 1000szt. Przedstawiamy kilka zdjęć z odbioru materiału zarybieniowego oraz zarybienia jeziora.
Krótki opis tego gatunku :
Rodzina: łososiowate (salmonidae)
Występowanie: W Polsce można ją złowić np w jeziorze Miłoszewskim, Łebsko, Wdzydze czy Jeziorze Wigry a ponadto występuje w stawach i wyrobiskach oraz płytkich przybrzeżnych wodach Bałtyku.
Jak wygląda: Śledziowate ciało z pełną linią boczną tj od głowy do ogona. Mała głowa o spiczastym wykończeniu, pysk skierowany ku dołowi. Ubarwienie, grzbiet od niebieskawozielonego do ciemnozielonego, boki i brzuch białe lub srebrzysto lśniące. Jej długość w miejscach ubogich w pokarm może wynosić 10-20 cm, średnia długość to ok 30-50 cm.
Odżywianie: Pożywia się skorupiakami planktonowymi oraz dennymi bezkręgowcami. Wylęg oraz narybek siei pożywia się zooplanktonem. Do tarła przystępuje od listopada do grudnia. Rozród odbywa się w strefie litoralu z dnem piaszczystym bądź kamienisto-żwirowym.
Rozmnażanie: Tarło trwa od września do grudnia, forma wędrowna wchodzi na tarło do zalewów i dolnego biegu rzek, gdzie samice składają jaja piaszczystych miejscach.
Sieja okres ochronny: od 15 października do 31 grudnia
Sieja wymiar ochronny: do 35 cm
Ciekawostka:
W związku z dużymi walorami smakowymi, mięso siei dawniej było przysmakiem na polskich dworach królewskich.
Data dodania: 14-11-2018, 21:01