Jezioro Miłoszewskie - zapraszamy na udane wędkowanie. Wiekie karpie, szczupaki, leszcze, liny i wiele, wiele innych gatunków ryb czekają na Ciebie.
Jezioro Miłoszewskie
  • Slider 1

    Wspaniałe połowy

    Otrzymaliśmy wiele zgłoszeń złowionych pięknych linów na Jeziorze Miłoszewskim
  • Slider 1

    Zarybienia Jeziora Miłoszewskiego

    Jezioro zostało zarybione wieloma gatunkami ryb, m.in.: linem.
  • Slider 1

    Wspaniałe połowy

    W jeziorze Miłoszewskim możemy liczyć na piękne połowy szczupaków.
  • Slider 2

    Zarybienia Jeziora Miłoszewskiego

    Jezioro zostało zarybione wieloma gatunkami ryb, m.in.: węgorzem.

Zarybienie Sieją

Jesień to czas zarybień w dniu dzisiejszym 14.11. zasililiśmy jezioro Miłoszewskie narybkiem Sieji w ilości 1000szt. Przedstawiamy kilka zdjęć z odbioru materiału zarybieniowego oraz zarybienia jeziora.

Krótki opis tego gatunku :

Rodzina: łososiowate (salmonidae)

Występowanie: W Polsce można ją złowić np w jeziorze Miłoszewskim, Łebsko, Wdzydze czy Jeziorze Wigry a ponadto występuje w stawach i wyrobiskach oraz płytkich przybrzeżnych wodach Bałtyku.

Jak wygląda: Śledziowate ciało z pełną linią boczną tj od głowy do ogona. Mała głowa o spiczastym wykończeniu, pysk skierowany ku dołowi. Ubarwienie, grzbiet od niebieskawozielonego do ciemnozielonego, boki i brzuch białe lub srebrzysto lśniące. Jej długość w miejscach ubogich w pokarm może wynosić 10-20 cm, średnia długość to ok 30-50 cm.

Odżywianie: Pożywia się skorupiakami planktonowymi oraz dennymi bezkręgowcami. Wylęg oraz narybek siei pożywia się zooplanktonem. Do tarła przystępuje od listopada do grudnia. Rozród odbywa się w strefie litoralu z dnem piaszczystym bądź kamienisto-żwirowym.

Rozmnażanie: Tarło trwa od września do grudnia, forma wędrowna wchodzi na tarło do zalewów i dolnego biegu rzek, gdzie samice składają jaja piaszczystych miejscach.

Sieja okres ochronny: od 15 października do 31 grudnia

Sieja wymiar ochronny: do 35 cm

Ciekawostka:

W związku z dużymi walorami smakowymi, mięso siei dawniej było przysmakiem na polskich dworach królewskich.

 

Data dodania: 14-11-2018, 21:01